Kontakt

dktoppen
Tel. 51 51 87 62
E-mail: dktoppen@live.dk

Vejret

Fredag den 6. december 2019.
Udsigt, der gælder til lørdag morgen,
udsendt kl. 04.45

Mest skyet med regn eller byger af og til, men en overgang opholdvejr flere steder. Mildt temp mellem 7 og 11 grader køligst i de sydøstlige egne. Vinden aftager til jævn til hård vind fra sydvest, men først på dagen får de sydøstlige egne, og især Bornholm op til hård kuling og med kraftige vindstød.I aften og i nat først byger mange steder, men det klarer efterhånden noget op nordvest. Temp. ned mellem 5 og 8 grader. Jævn til hård sydvestlig vind, som drejer mod vest og nordvest.

Jamen dog…

Gammel kønssygdom genopblusset

I mange år var kønssygdommen gonorré nærmest glemt, og kun nogle få hundrede om året blev smittet.
“Men de seneste fem år er antallet af danskere, der får konstateret gonorré, fordoblet, og tal fra Statens Serum Institut viser, at der blev anmeldt 2200 tilfælde af gonorré i 2018 mod 1141 i 2014, skriver »Det ser ud til, at der er en stigning af gonorré blandt især heteroseksuelle mænd og kvinder. Gonorré opfører sig som klamydia. Kønssygdommen rammer især unge heteroseksuelle og mænd, der har sex med mænd. Men stigningen i gonorré er ikke så brutal som tidligere i historien,« siger afdelingslæge og sektionsleder Susan Cowan fra Statens Serum Institut.
Hun henviser til Statens Serum Instituts såkaldte 100-årskurve. Den viser, at der under Anden Verdenskrig og i forbindelse med den seksuelle frigørelse i slutningen af 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne var en markant stigning i antallet af gonorré-tilfælde.
“I befrielsesåret 1945 blev der anmeldt godt 23.000 tilfælde, hvilket er det største antal tilfælde på et enkelt år i det 20. århundrede. I 1972 var der godt 17.000 tilfælde. Efter aids-epidemien i 1980’erne og 1990’erne faldt antallet af tilfælde dramatisk. I 1997 blev der kun anmeldt 78 tilfælde af gonorré.
»Hiv betragtes ikke længere som en dødelig sygdom, og derfor bruger unge ikke kondom på samme måde som for 20 år siden.
»Vi får flere tilfælde sammenlignet med for nogle år siden, men gonorré har ikke nået samme høje niveau som i 1970’erne. Det skyldes først og fremmest, at unge er blevet bedre til at lade sig teste. De unge skal vide, at kondom holder kønssygdomme på afstand. Men vi vil aldrig få en situation, hvor alle beskytter sig hele tiden. Derfor er gode tilbud om tests helt afgørende,« siger Susan Cowan.

Lederen

En opdatering

Så er netsiden dktoppen.dk blevet iført nye klæder. Uanset hvilken alder vi er i, kan vi ikke standse udviklingen. dktoppen vil i fremtiden være en såkaldt intelligent side, der er yderst Google-venlig. Dette har stor betydning – ikke blot for den enkelte læser, men så bestemt også for annoncørerne.
En vittig sjæl sagde forleden, at nu var dktoppen blevet så meget up-to-date, at hver gang man klikkede ind på siden, sagde det “pling” på computeren hos 344 millioner kinesiske håndværkere, 275 politiske ledere i Nordkorea, 317 færøske originaler og to grønlandske folketingsmedlemmer.
Sådan forholder tingene sig selvfølgelig ikke – men vi nærmer os noget, der ligner. I fremtiden vil dktoppen være langt mere synlig på alle fronter – og det er ganske vist.

Med venlig hilsen
Simon von Konoy, redaktør

Opskriften

Ungarsk paprikagryde med smeltende mørt oksekød

Klassisk ungarsk paprikagryde med skært oksekød, hvor langtids-tilberedningen gør kødet smeltende mørt.

Skyl peberfrugterne og skær dem i grove tern. Skræl gulerødderne og skær dem i skiver/mundrette stykker.
Pil løg og hvidløg og hak dem.
Bland hvedemel, salt og peber sammen i en frysepose eller en skål. Kom oksekødet i posen/skålen og bland godt rundt, så melet fordeles på kødet.
Kom olie eller smør i en gryde, og brun kødet deri ved middel-høj varme. Pas på det ikke brænder på.
Tilsæt løg og hvidløg, og lad det stege et minuts tid. Kom gulerødderne i og blandt godt rundt.
Kom peberfrugt, paprika og spidskommen i gryden. Lad det stege et minuts tid. Rør godt rundt.
Tilsæt vand, bouillonterning og laurbærblade. Lad den ungarske paprikagryde simre ved lav varme i ca. 1,5 time uden låg, så sovsen kan koge ind og få en god konsistens og intens smag.
Smag til med salt og peber og servér f.eks. med kartoffelmos eller blomkålsmos (som jeg synes er nemmere end kartoffelmos) eller ris, hvis det skal være ekstra nemt.

Til 3 personer

 • 3 peberfrugter
 • 400 g gulerødder
 • 3 løg
 • 2 fed hvidløg
 • 3 spsk hvedemel
 • salt
 • peber
 • 600 g skært oksekød i tern (f.eks. oksebov eller okseklump i tern)
 • 3 spsk olie eller smør til stegning
 • 6 spsk paprika (mild)
 • 2 spsk spidskommen
 • 6 dl vand (lidt ad gangen)
 • 1 terning oksebouillon (kan udelades)
 • 3 laurbærblade (kan sagtens udelades)