dktoppen
Grønnevangen 25
5750 Ringe
 
Tel. 51 51 87 62
E-mail: dktoppen@live.dk
www.dktoppen.dk
Torsdag den 8. december 2022
 
Udsigt, der gælder til fredag morgen, udsendt kl. 04.35
 
Over den sydligste del af landet først skyet med snebyger. Ellers kommer der kun enkelte snebyger og mange steder solskin, men i morgetimerne er der risiko for rimtåge. I løbet af eftermiddagen bliver det skyet i Jylland og i Nordjylland kommer der snebyger. Temp. omkring frysepunktet. Svag til let skiftende vind, der bliver svag til jævn mellem syd og øst.
   I aften og i nat efterhånden skyet Jylland og en overgang sne- eller sludbyger fra nordvest, ellers mest tørt og til dels klart vejr, men risiko for rimtåge. Temp. ned mellem 2 og 8 graders frost, lokalt koldere, og vinden bliver svag til jævn mellem syd og vest.
   Der er mange steder risiko for sneglatte - og frysende våde vejbaner.
KONTAKT
MÆRKEDAGE
Michael Hardinger
kunne fejre fødselsdag den 1. december 2022
Anna David
kunne fejre fødselsdag den 2. december 2022
Karin Strand-Holm
kunne fejre fødselsdag den 3. december 2022
Lotte Riisholt
kunne fejre fødselsdag den 16. november 2022
Kurt Terkelsen
kunne fejre fødselsdag den 19. november 2022
Anders Blichfeldt
kunne fejre fødselsdag den 9. november 2022
Anni Filt
kunne fejre fødselsdag den 23. november 2022
Kate vad
kunne fejre fødselsdag den 25. november 2022
Annette Heick
kunne fejre fødselsdag den 12. november 2022
MÆRKEDAGE
Står du og mangler god musik og sang til dit næste arrangement,
venligst ring
Tel. 51 51 87 62
Søren Engebæk
kunne fejre fødselsdag den 29. november 2022
Kirsten Deleuran
En værdsat og meget stabil medarbejder i psykiatrien i Sønderjyllands Amt / Region Syddanmark, Kirsten Ryge Deluran (netop fyldt 65) fra Augustenborg, fik sig en kort hyggelig snak med en interesseret Dronning Margrethe mandag den 28. november om det at have været ansat som plejer i 40 år i den meget omtalte psykiatri.
   Kirsten fik sin plejeruddannelse i Nykøbing Sjælland i 1980 - og flyttede kort derefter fra Sjælland til Als - og har i mange år haft nattevagter først i Augustenborg og i de seneste år i Aabenraa.
   Det var en stolt plejer, der kom ud fra De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg med Dronningens fortjenstmedalje i sølv.
 
Søs Fenger
kunne fejre fødselsdag den 2. december 2022
Michael Pjengaard Jensen
kunne fejre fødselsdag den 11. november 2022


 
 


 
 
Alt om dansktop, country, pop og god 60'er og 70'er musik og sang - Alt om dansktop, country, pop og god 60'er og 70'er musik og sang
DET ER HER LANDEPLAGERNE BLIVER TIL
v/ Pia Kamp Brincker
og Ovin Klein Olsen
Tlf. 30 42 12 13
Tlf. 22 40 22 80
God musik og sang til koncerter m.m.
- musik for de unge, der er blevet lidt ældre -


FORSIDE
HITLISTER
VORES TOP
DE KENDTE
ANMELDELSER
KONTAKT
BOOKING
DET SKER
OPSLAGET
LET PÅ TÅ
COUNTRY
V E J R E T
takkede dronningen
Glemte danskere
Glemte danskere - helgener i Danmarks skabelse
 
Brian McGuire giver sit interessante bidrag til vores historie…
 
af Kurt Bønnerup, digter/tekstforfatter
 
Som vi alle er blevet belært om i skolen, gjorde Kong Harald Blåtand danerne kristne i 900-tallet via den tysk præsr Ansgar, der senere blev efterfulgt af Poppo, som på trods af at han nok er mindre kendt end Ansgar, fik største betydning for kristendommens indførelse i Danmark.
   Professor emeritus Brian MacGuire, hvis speciale er europæisk middelalderhistorie fra år 500 til 1500, er dykket ned i det mere eller måske mindre tilgængelige kildemateriale om danske helgener.
   Den slags blev afskaffet ved reformationen i 1536, da Danmark overgik til lutheranismen, som afløste katolicismen.
   I sin nye bog, ”Glemte danskere…” fortæller han med viden og seriøsitet på et formfuldendt dansk om de kendte og de helt ukendte danske helgener.
   Vi får de enkeltes livsbaggrund beskrevet og får et tydeligt indblik i årsagerne til deres voldsomme død - og ikke mindst en lang række mirakler, som handicappede oplevede ved at besøge deres grave: Blinde får synet tilbage - døve kommer til at høre - krøblinger får deres førlighed … Man troede på den slags i middelalderen. Og som forfatteren klart giver udtryk for, så kom der mønt i kassen - altså kirkernes - via de mange der valfartede til de hellige gravpladser.
   Paven i Rom skulle dog have beviser af forskellig art på, at man oplevede den slags mirakler ved gravene - og var der tilstrækkelig mange overbevisende af dem, så blev vedkommende kanoniseret; men oftest mange år efter deres endeligt.
   Brian McGuires fortællinger om de enkelte helgener giver os et dybere indblik i den tids samfund, en vigtig del af vores historie.    Som eksempel fortæller han om mordet på Kong Knud den Hellige, der blev myrdet i Sct. Albani Kirke i Odense i 1086, og at denne reelt var fuld af større reformator-visioner af det danske samfund, end vi faktisk fik oplyst via vores skolegang.
   Det var han bror, kong Erik Ejegod, der gjorde arbejdet med at få Knud helgenkåret i år 1100. Eksemplet passer til mange andre, hvor det er nære slægtninge, der får overbevist paven om, at vedkommende, der kar lidt døden for sin tro og udført mange gode gerninger i levende live, bør helgenkåres.
   Bogen omtaler alle disse helgener, hvoraf enkelte ikke blev kanoniseret af paven, men da der skete fantastiske mirakler ved deres grave, blev de efterhånden betragtet som helgener af danskerne selv.
   Præsten Poppo er den første, der beskrives og dernæst følger Thøger af Vestervig.
   Herefter kommer de i denne rækkefølge: Kong Knud den Hellige/Odense - Hertug Knud Lavard/Ringsted -Vilhelm af Æbelholt Kloster -  Margrethe af Roskilde (eneste kvindelige danske helgen og ikke at forveksle med Dronning Margrete I) - Kjeld af Viborg og Niels af Aarhus - Kong Erik Plovpenning/Ringsted - og til sidst præsten Anders af Slagelse (i dag kendt som Hellig Anders).
   Bogen er flot illustreret med Nicolas Coldings fotos af kalkmalerier, flest fra Skive gamle kirke - og man får et klart indtryk af de vigtigste byer i Danmark på den tid: Ringsted, Roskilde, Viborg og Lund efterfulgt af Aarhus og Ribe.
   Hvert afsnit kan med fordel læses - med pause til næste selvstændige afsnit. Min helhedsvurdering er, at bogen henvender sig til (kirke)historie- og middelalder-
samfundsinteresserede … og med det oplysende og levende sprog forfatteren gør brug af, kan man let blive fanget af disse helgenfortællinger, netop fordi vi får de enkeltes liv og levned så klart bekrevet.
   Brian Parick MacGuire  (f. 1946 på Hawaii) er dphil i historie fra Oxford University 1971. Adjunkt, senere lektor på Institut for græsk og latinsk middelalderfilologi, Københavns Universitet 1975-1995.
   Herefter professor i middelalderhistorie på Roskilde Universitetscenter til sin pensionering.
   Han har udgiver en del bøger bl.a. Guide til middelalderens Danmark, Den levende middelalder, Da himlen kom nærmere, Den første europæer (Bernard af Clairvaux) og Min amerikanske barndom.
   Forfatterens hustru og soulmate, Ann Kirstin Pedersen gennem mere end 50 år har ofte oversat/læst korrektur på sin mands udgivelser.
   Brian McGuire blev dansk statsborger i 1976, og har bl.a. modtaget PH-prisen og Retspolitisk Forening pris for sit arbejde med flygtninge. Han er en efterspurgt foredragsholder, primært på Folkeuniversiteterne over hele landet, lige som TV har brugt hans ekspertviden (pt serien om nonnerne på Sostrup, Nordøst-Djursland) - og der er ofte bud efter ham bl.a. fra forskellige amerikanske stater, men han er også blevet benyttet i bl.a. Hong Kong, England, Tyskland og Frankrig.